Berghorst Bos Wijnen

Nieuws

Wijnweetje: Snoeiwijze Guyot bij Karle

Tijdens onze wijntrip naar de Elzas voor het 10-jarg bestaan van Patrimoines de Terroir hebben we gelijk een bezoek gebracht aan Weingut Karle, slechts 3 kwartier daar vandaan in Kaiserstuhl, Duitsland. Interresante les gehad over snoeiwijze in het mooie, winterse landschap!


 

Het wijngebied dankt haar naam aan de keizer die in ca 1200-1300 recht sprak op zijn gerechtelijke ’stoel’ en is ca. 400 ha groot. Weingut Karle bezit hiervan 14 ha en is hiermee een van de grootse wijnproducenten uit het gebied.

De belangrijkste snoeiwijze die in vorstgevoelige gebieden (bv ook in Nederland en in de Elzas) wordt gebruikt is de Guyot methode, die zowel enkel als dubbel kan worden uitgevoerd. In de rustperiode van de plant (dec-mrt) laat de wijnboer aan elke wijnstok één (enkel) of twee (dubbel) ranken zitten. Op deze manier houdt men een reserve aan scheuten, mocht de vorst toeslaan.

Afhankelijk van de ligging van het gebied wordt er in januari tot en met februari gesnoeid, als de meeste strenge vorstperiodes voorbij zijn en de sapstroom nog niet op gang is gekomen. Er wordt niet gesnoeid onder het vriespunt of als het regent en altijd 1 cm voorbij een knop tegen verdroging.

De Guyot snoei zorgt voor een hoge opbrengst en kan worden toegepast op zo goed als alle druivenrassen. De kwaliteit van de druiven is maximaal doordat maximaal gebruik gemaakt wordt van de optimale groeipunten. Deze liggen namelijk dicht bij de stam, op het hoogste punt van de gesteltak (ligger) en aan het eindpunt van de gesteltak.

      


 

Terug »