Berghorst Bos Wijnen

Nieuws

Wijnweetje: Champagne Blanc de Noir

 

CHAMPAGNE......

De feestdagen staan weer voor de deur, dus tijd voor bubbels! Maar wat is het verschil tussen de ene en andere champagne? Deze week: Champagne Blanc de Noir.

Champagne Blanc de Noirs bestaat voor 100% uit het sap van de blauwe druif Pinot Noir. In de Champagne mogen slechts 2 soorten blauwe druiven worden gebruikt voor het produceren van deze mousserende wijn:
  • Pinot Noir
  • Pinot Meunier

De Pinot Noir wordt gezien als een edel ras en alleen de pinot noir kan daarom een Champagne Blanc de Noirs grand cru opleveren. Voor een Champagne Blanc de Blancs geldt dit voor de chardonnay. De pinot noir wordt voornamelijk op de Montagne de Reims gepland, het ‘croissantje’ om Reims heen.

 

De Pinot Meunier kan nooit een champagne grand cru leveren hoewel ook deze druif opvallend mooie champagnes kan opleveren wanneer de wijngaard en het vinificatieproces in de juiste handen is.

Een goede Blanc de Noirs brengt karakter, grond, diepte , fruit en structuur. Dit alles zonder aan frisheid in te boeten. Afhankelijk van de manier waarop de wijnboer is omgegaan met het vinificatieproces vindt men vaak tonen van noten, toast, stro en rood fruit zoals aardbeien, rode bessen en bramen. Een goede Pinot Noir kan men lang bewaren, zeker wanneer het een grand cru betreft.


Zo ook onze Champagne Blanc de Noir Grand Cru van ons wijnhuis Bernard te Dizy. Deze krachtige Pinot Noir heeft geuren van donkerrood fruit. Stevige smaak van noten en ’Goudreinet-zuren’. Lange afdronk.

 

Terug »