Berghorst Bos Wijnen

Nieuws

Wijnweetje: Biologisch en Biodynamisch

 

De biologische (of organische) landbouw is erop gericht de gezondheid van mens en milieu te ondersteunen en in stand te houden. Dit betekent geen milieubelastende middelen zoals kunstmest chemische bestrijdingsmiddelen en staat de planeet aarde centraal. Alles draait om duurzaamheid, bodemvruchtbaarheid en opbrengst op de lange termijn.
Biologisch-dynamische landbouw (of biodynamische landbouw) gaat nog enkele flinke stappen verder en is gebaseerd op de antroposofische principes van filosoof Rudolpf Steiner
. De natuur wordt gezien als een overal verbonden geheel. Dit uit zich in planmatige vruchtwisseling, organische bemesting, gebruik van kiezel- & kruidenpreparaten en inzet van zaaikalenders. Bij de biodynamische teelt komt tevens een stukje spiritualiteit en astrologie om de hoek kijken.

Ons franse wijnhuis Domaine Frey (Dambach, Noord Elzas) heeft altijd veel aandacht besteedt aan het evenwicht tussen de planten, de bodem en het milieu. In 1997 besloot de familie dan ook om te schakelen naar biologische wijnbouw en in 2001 resulteerde dit in het certificaat Biodymnamische Landbouw. Midden in het bedrijf staat een natuurstenen fontein. Precies op deze plek kruizen twee ondergronds lopende riviertjes; een plek met extra energie. Het gebouw is hier omheen ontworpen, zodat het symmetrisch het middelpunt is en men dus optimaal gebruik maakt van de natuurlijke krachten. 

Terug »