Berghorst Bos Wijnen

Nieuws

Advies serveertemperatuur

 

De juiste serveertemperatuur voor witte of rode wijn…het is zo persoonlijk, de één heeft de wijn liefst iets koeler en de andere juist wat warmer dan de aanbevolen serveertemperatuur. Maar een richtlijn helpt u wel om de wijn het best tot zijn recht te laten komen.

Eerst even over het bewaren van de wijn; de bewaartemperatuur van alle wijnen ligt tussen de 10 en 14 °C (10 °C voor een echte wijnkelder gedurende de winterperiode en 14 °C in de zomer). Een klimaatkast is op de graad nauwkeurig in te stellen en daarom kiezen we daar meestal een constante temperatuur van 12 °C.

Als we er van uit gaan dat de wijn uit een wijnkelder of wijnkast komt, zal een witte wijn nog iets verder gekoeld moeten worden in de ijsemmer. Na een kwartier/half uur is de wijn op de juiste temperatuur. Afhankelijk van het soort (hoe zoeter hoe kouder) smaken de witte en rosé wijnen het beste als ze tussen 8 en 12 °C.

Rode wijn wordt uit de wijnkelder nog iets verwarmd (gechambreerd). Let echter wel op dat u een rode wijn niet op kamertemperatuur schenkt. Het wordt nog steeds gezegd, maar de kamertemperatuur die hier bedoeld wordt, dateert uit een periode dat de huizen nog niet zo goed geïsoleerd waren Tegenwoordig heeft iedereen het in huis zo’n 21-22 °C. Absoluut te warm om een rode wijn op te serveren. Rode wijnen smaken doorgaans het beste op een temperatuur tussen 16-18 °C

Op www.berghorstboswijnen.nl treft u per wijn alle informatie over de wijn, zoals druiven, regio, wijn-spijs combinatie, houdbaarheid, allergenen, geur- en smaakomschrijving én advies serveertemperatuur!

Terug »