Berghorst Bos Wijnen

Nieuws

Abruzzo - een vergeten wijngebied

 

De Italiaanse streek Abruzzo ligt in het oosten van Italië, ter hoogte van Rome. Er zijn 2 verschillende klimaten in deze provincie: Mediterraan aan de kust en continentaal bij de Appennijnen.

De bekendste wijn is de Montepulciano d’Abruzzo. Deze inheemse druif Montepulciano zorgt voor krachtige wijnen met een mooi karakter. Daarnaast mag er bij deze wijn tot maximaal 15% Sangiovese-druiven in worden verwerkt. Beide druiven kunnen zeer mooie wijnen opleveren, omdat ze gedijen onder de voor hen ideale omstandigheden.

De familie Ciavolich beschikt over een zeer oude wijnmakerij in Abruzzo, opgericht door Don Francesco Ciavolich in 1853. De wijnmakerij werd gebouwd op twee niveaus: een op de begane grond en de andere ondergronds. De druiven werden boven geperst en de verse most liep naar beneden in de vaten in de kelder.
De
wijnmakerij was operationeel tot 1944, het jaar waarin de woonruimte op de bovenverdieping werd gebruikt als hoofdkwartier voor het Duitse leger. De ondergrondse ruimte gaf de familie van Giuseppe Ciavolich en diverse lokale families bescherming tegen de bombardementen.
Na de oorlog hervatte de familie de werkzaamheden, echter pas in 2007 werd de wijnmakerij zorgvuldig gerestaureerd en teruggebracht tot haar oorspronkelijke pracht.
  
Met onder andere  de basislijn Ancilla Chardonnay,  Trebbiano, Cococciola  en Montepulciano maakt dochter Chiara Ciavolich zeer zuivere en elegante wijnen.

Divus Montepulciano d’Abruzzo
: Elegante hinten van rood fruit, zoethout en zwarte peper. Mooie tannines en goede zuurgraad. Bij gegrild lamsvlees en rundvlees.

Pecorino:
Aroma’s van kruiden. In de mond gedroogd fruit, mineralen en fruitig met een mooie zuurgraad. Heerlijk bij voorjaarsgerechten zoals pasta met asperges, tuinbonen en erwten bestrooid met Pecorino kaas. Vanaf het najaar gaat de Pecorino perfect bij gerechten met paddenstoelen .

Passerina Donna Ernestina: Vernoemd naar de overgrootmoeder van Chiara en gemaakt van 100% Passerina. Frisse zuurgraad met kruidige geuren. Droog en fris in de mond. Perfect als een zomers aperitiefwijn en met sushi en sashimi.

Terug »